Història

L'escola Cultura Pràctica es fundà el 1940 quan el Sr. Carles Puig, mestre de l'Acadèmia Fuster, decideix començar una nova etapa: impartir cursos de comerç i batxillerat. La nova ciutat industrialitzada amb la que s’anava convertint Terrassa demanava nous professionals per a treballar en bancs i oficines. Els estudis de comerç obrien camí a la joventut per a poder accedir a aquests llocs de treball. De manera que a l’interior d'una lleteria del carrer Sant Pere (després camisseria Prat), amb quatre taules i quatre cadires es comença a preparar l'alumnat cap al Peritatge Mercantil.

Les classes eren bàsicament de comptabilitat, càlcul mercantil, mecanografia i taquigrafia. Una “CULTURA” que esdevindria “PRÀCTICA” per a poder entrar al món laboral. D’aquí el seu nom “Cultura Pràctica”. Molts dels futurs comptables, gerents i directors d'empreses i bancs iniciarien els seus estudis a la nostra Escola.

Les quatre taules van començar a ser insuficients i la incipient escola començà a créixer: disposà d'uns baixos a la Rasa; de l'últim pis de la casa Barata al carrer Sant Pere (a sobre de les desaparegudes Fotos Real); d'un altre pis a sobre de la merceria L'Esmeralda i un altre a la finca Marquès, a sobre l'antiga ubicació de Ràdio Terrassa (ambdós pisos també al carrer Sant Pere).

S'arribà als 1.200 alumnes i calia unificar l’espai de l’escola. L'adquisició, per una banda de l´hort de Cal Galí i per l'altra de dues plantes sobre les Gràfiques Marcet del carrer Cardaire i, sobretot, la compra de la finca Galí del carrer Sant Pere 36, van permetre la ubicació definitiva de Cultura Pràctica.

Les classes, malgrat eren èpoques difícils per a la nostra llengua, sempre es van fer en català, tot i que els llibres de text eren obligatòriament en castellà. El Sr. Carles Puig va redactar un llibret on hi havia resumida l'ortografia de la llengua catalana. També va redactar el llibre de text “Elementos” que recollia els mínims que havia d'assolir l'alumnat en cada una de les matèries que s'impartien aquella època. També va crear un mètode cal·ligràfic basant-se en la lletra anglesa i que ha estat “la marca de la casa” de l'alumnat que ha passat per la nostra escola.

El 1952 es va fundar la secció d'idiomes. La va impulsar el Sr. Brugués i s'hi ensenyaven l'anglès, idioma que encara no s'impartia en els ensenyaments obligatoris, francès i alemany. El Sr. Paloma el va substituir en la direcció i es van organitzar estades d'alumnat a l'estranger i viatges culturals.

També s'oferien estudis nocturns per tal que els nois i noies que treballessin tinguessin la possibilitat d'ampliar els seus coneixements i treure's els títols necessaris per a poder-se superar professionalment: Graduat Escolar, Peritatge Mercantil, Formació Professional Administrativa i Batxillerat.

L'escola va creixent i es constitueix com una de les escoles laiques més grans de la nostra Ciutat. S'hi incorporen activitats extraescolars com la música i els esports (bàsquet, handbol, atletisme, escacs). 

Actualment l'escola acull a uns nou-cents alumnes i continuem amb aquest esperit d'innovació i creixement i hem ampliat les nostres instal·lacions amb nous espais al carrer Cardaire.

Nota:

El bloc de Records de Terrassa que escriu en Santi Rius i que acumula més de 270 mil visites ens dedica un parell d'articles: "Acadèmia Cultura Pràctica 1940" i "Ens ha deixat en Carles Puig".